Magyarországon egyetlen hivatalos, eredeti Craniosacralis terapeuta képzésen (Upledger Institute Hungary által) sajátítottam el a kezelés menetét. A craniosacralis terápia témakörben Gábriel Orsolya nemzetközi instruktor oktatásán vettem részt. Évekig tartó egyetemi kutatómunkát és tesztelést követően Dr. John Upledger, amerikai osteopatha dolgozta ki a gyógymódot 1970-ben, amellyel a testben lévő blokkokat feloldhatjuk, amelyek akadályozhatják a craniosacralis rendszer és vele kapcsolatban álló összes rendszer normális működését. A terápia nemrégiben felfedezett élettani rendszer kezelésére, harmonizálására irányul, amely kivételes helyet foglal el a hagyományos orvoslás és természetgyógyászat között. A gyógyító eljárás a világ egyik vezető alternatív gyógymódjává vált, amelyet a gyengéd érintések hatékonyságának és az emberi szervezet öngyógyító mechanizmusainak, természetes védekezőképességére gyakorolt hatásának köszönhető.Mi is az a craniosacralis rendszer anatómiailag?CranioSacral-Therapy-55.jpgA szív-és é rrendszer, valamint a légzőrendszer mellett egyike testünk három legfontosabb, önálló ritmussal rendelkező élettani rendszerének, és amely minden gerinces élőlényben megtalálható. A ’craniosacralis’ elnevezésa rendszer két anatómiai végpontját alkotó csontok,  a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) funkcionális egységére utal. A szerkezetet a koponyán és a gerincoszlopon belül a három rétegű agyi-gerincvelői hártyarendszer, valamint az abban termelődő és keringő agyi-gerincvelői folyadék (liquor) alkotja. A membránrendszer külső rétege a kemény agyhártya (dura mater), amely szorosan hozzátapad a koponyacsontok belső felszínéhez, majd egy ebihal alakú zsákot képezve lenyúlik egészen a keresztcsontig és ott is rögzül. Ez a szoros csontos kapcsolat magyarázza, miként okozhat a membránrendszerben kóros feszülést, majd ennek következtében fizikai panaszokat, betegségeket.

A liquor ritmusos termelődése és felszívódása állandó nyomásváltozást okoz a membránrendszerben, melyhez a rendszer ritmusos térfogatváltozással alkalmazkodik. Ez hozza létre a testen bárhol kitapintható craniosacralis ritmust, amely független a szív és a légzőrendszer ritmusától, és amely az életünk során nagyjából állandó (6-12 ciklus/perc), csak a bennünket érő negatív fizikai, lelki és egyéb blokkok hatására változik. Krónikus betegségek például 6 ciklus/ percnél lassabb, azaz alulműködést, míg akut gyulladások, autizmus túlműködést okozhat.

A craniosacralis rendszer jelenti azt az élettani környezetet, amelyben az idegrendszer él, fejlődik és működik. Mivel a rendszer a test minden szervével, szervrendszerével és alrendszerével közvetlen kapcsolatban van, így diszharmónikus működése nemcsak az agy és a gerincvelő, hanem az egész ember szempontjából káros. A craniosacralis rendszerben felborult egyensúly hatással van a vérkeringésre, a légzésre, a csontokra, ízületekre és a kötőszövetes lemezekre, a mozgásszervrendszerre, a nyirokkeringésre, az immunrendszerre, a hormonális folyamatokra, mentális képességeinkre és érzelmi állapotunkra is. Ugyanakkor ez fordítva is igaz: a craniosacralis terápiával mindezekre pozitív hatást gyakorolhatunk.Mire hat a terápia?

-          fizikai, mentális, érzelmi, energetikai síkokra

-          liquoráramlással a koponyacsontok szabad mozgására

-          koponyán belüli keringésre

-          intracraniális membránokban lévő feszültségek oldására                                             

-          hormonális egyensúly helyreállítására
craniosacral2.jpg -          idegi funkciók javítására

-          a test kötőszövetes rendszerének lazításával az ízületi feszültségek korrekciójára

-          izomrelaxációra

-          belső szervek hatékonyabb működésében

-          nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert, a szerveket

-          stressztűrő képességre

-          segít a belső energiák megőrzésében, újratermelődésében

-          blokkokhoz, traumákhoz kapcsolódó negatív érzelmek feloldásához

Miért szimpatikus számomra és miért lehet számodra is megoldás?A terapeuta NEM ALKALMAZ FIZIKAI ERŐT vagy hirtelen mozdulatokat, így újszülötteknek vagy súlyos osteoporosis esetén is biztonságos. A kezelés során a páciens aktív, a terapeuta semleges marad és támogatja a test öngyógyító folyamatait. A technika egy rendkívül gyengéd, mégis hatékony természetes gyógymód, amely egyre gyakoribban fellelhető széleskörű alkalmazásának köszönhetően. A craniosacralis rendszer védi és táplálja az agyat és a gerincvelőt, amely hatással van a központi idegrendszerre. A kezelés során helyre áll a craniosacralis rendszer működése, a test öngyógyító képessége, a fájdalom és a helytelen működés forrásának feltárásával kiküszöböljük a stresszt, az ellenálló képességet megerősítem, az egészséget fokozom. Az érzelmi traumák oldásánál a feltett kérdéseket is a páciens testre irányítja, a válasz pedig nem a páciens elméjében, hanem a testében fogalmazódik meg. Majd a kezelő hozzásegíti a kezelendő személyt ahhoz, hogy ő maga ismerje fel az összefüggéseket és jusson el a felismerésekhez. A megoldás önmagunkban lévő problémáink felett a saját kezünkben van. A craniosacralis terápia visszaadja a gyógyulás felelősségét a páciensnek.Milyen hétköznapi problémákat lehet a terápiával megszüntetni?

-          fejfájás

-          migrén

-          álmatlanság

-          idegfájdalom


 cranio-277x400.jpeg -          krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben

-          asztma, krónikus hörghurut, arcüreggyulladás

-          fülzúgás, középfül problémák, fül-orr-gégészeti betegségek

-          lázas állapotok, fertőzések

-          krónikus fáradtság, kimerültség, legyengült állapot

-          immunrendszeri panaszok, autoimmun betegségek

-          stressz, szorongás, érzelmi nehézségek, depresszió, szenvedélybetegségek

-          hormonális problémák

-          bőrproblémák (ekcéma, psoriasis)

-          szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés

-          gastroenterológiai betegségek: reflux, fekély, felszívódási zavarok, gyulladásos bélbetegségek, IBS, liszt-vagy tejcukor érzékenység stb.

-          motoros koordináció zavara, SM, Parkinson-kór

-          ortopédiai problémák, gerinc bántalmak, csontritkulás

-          fogászati és állkapocs-ízületi problémák

-          baleseti agyi- gerincvelői problémák

-          műtét utáni működés zavar

-          nőgyógyászati zavar

-          terhesség alatti problémák, szülési traumaKorlátozza mozgását egy elváltozás, egy baleset, egy gyulladás, egy taruma? Gyógyuljon meg villámgyorsan! Miért is szenvedne, ha van rá megoldás, nem igaz?